Het non-agressie principe houdt in, dat het je niet is toegestaan om fysieke dwang of geweld te initieren, of er mee te dreigen om een bepaald handelen bij anderen af te dwingen.
Met het woord "initieren" wordt duidelijk gemaakt dat zelfverdediging hier niet onder valt (libertarisme is dus niet hetzelfde als pacifisme).
Het woord "fysieke" maakt duidelijk dat het ruim interpreteren van het woord "dwang" hierbij niet van toepassing is. Iemand "economisch" dwingen of met overtuigingskracht dwingen tot bepaalde handelingen is dus niet tegen het NAP. Iemand met het vrijgeven van informatie dreigen (chantage) is dus niet tegen het NAP (immers, het vrijgeven van informatie an sich is niet tegen het NAP, en dus kan de dreiging ermee ook niet tegen het NAP zijn).
Echter, voor doelbewuste misinformatie die leidt tot schadelijke handelingen wordt wel een uitzondering gemaakt. Fraude, dus het bewegen van een ander tot handelingen op basis van doelbewuste misinformatie/leugens, wordt gezien als ontoelaatbaar. Hier zou men kunnen spreken van een verbaal of fysiek contract waar inbreuk op wordt gepleegd.