Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Zonder overheid krijg je toch heel veel free-riders?

0 stemmen

2 Antwoorden

+1 stem
beantwoord 21 juni 2015 door murray_roodbaard (252 punten)
Een tweede antwoord:

Vanuit het perspectief van anarchisme (waarvan sprake is als er geen overheid is) is de eigenaar van een object of dienst zelf verantwoordelijk voor wie daarvan wel of niet gebruik kan maken. Dit betekent niet dat hij dat zelf- in persoon - moet regelen..

In de huidige situatie is het zo dat de overheid (ongevraagd) belasting int en - idealiter - zorgt voor bewaking, bescherming, genoegdoening etc.

Zonder overheid zullen er priveorganisaties ontstaan die deze taken zullen overnemen. Het verschil is dat deze priveorganisaties dit doen voor een vrijwillige te betalen som, in plaats van onder dwang.

Het zijn deze organisaties die dan de verantwoordelijkheid zullen hebben om "free riders" op te sporen of ter plekke aan te houden.

Het enige verschil is dus die tussen betaling onder dwang (overheid) en vrijwillige betaling (privaat organisatie).
0 stemmen
beantwoord 21 juni 2015 door murray_roodbaard (252 punten)
Wat heb je liever? Iemand die zwart rijdt? Of iemand die je bus steelt?

Wat heb je dus liever? Een "free rider" die gratis gebruik maakt van iets dat anderen bekostigd heeft? Of de overheid die een bijna ongelimiteerde hoeveelheid van je kan stelen? Laten we het niet hebben over oorlog, verboden, gevangenneming voor slachtofferloze misdaden enz.

De overheid is de ULTIEME free rider.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...