Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Is het libertarisme een vorm van conservatisme?

0 stemmen

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 22 juni 2015 door murray_roodbaard (252 punten)
Links-progressieven zouden je graag doen geloven dat het hedendaagse libertarisme inderdaad een vorm van conservatisme is.

In werkelijkheid heeft het echter helemaal niets te maken met conservatisme. Wat het libertarisme voorstaat, is een radicale verandering van algemeen geaccepteerde vormen van samenleving. Daar waar zowel het progressivisme als conservatisme op hun eigen manier een rol hebben zien weggelegd voor een grote overheid en krachtige staat, is het libertarisme hier het tegenovergestelde van.

In tegenstelling tot het conservatisme is het libertarisme dus radicaal, is het sociaal liberaal (de persoon bepaalt zelf wat voor 'lifestyle' hij heeft), heeft het niets te zeggen over religie (god speelt geen enkele rol in het libertarisme), over traditie, over familie en andere typische onderdelen van het conservatieve gedachtegoed. Het conservatisme is in feite meer een houding dan een ideologie. Het vindt dat ofwel verandering slecht is, ofwel dat het heel geleidelijk dient te gebeuren op een "natuurlijke" manier en niet door middel van politiek. Het libertarisme vindt dat wat de politiek betreft vrijwel ALLES dient te veranderen, en deze verandering kan hen niet zo snel en radicaal genoeg gebeuren.

Verder waren conservatieven historisch gezien pro-nationalisme, pro-oorlog, protectionistisch, feodaal, en religieus repressief. Dit is in alles het tegenovergestelde van het libertarisme.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...