Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Zijn anarchisten niet voor de afschaffing van familie, eigendom, religie en andere sociale instituten naast de staat?

0 stemmen
gevraagd 22 oktober 2011 in Anarchisme door Infinity (376 punten)
Zijn anarchisten niet voor de afschaffing van familie, eigendom, religie en andere sociale instituten naast de staat?
   

2 Antwoorden

0 stemmen
beantwoord 22 oktober 2011 door Infinity (376 punten)

Een aantal anarchisten hebben gepleit voor de afschaffing van een of meer van bovenstaande zaken, terwijl anderen dat niet hebben gedaan. Voor sommigen, zijn deze allemaal slechts een andere vorm van onderdrukking en overheersing. Aan anderen, zijn ze de vitale intermediaire instellingen die ons beschermen tegen de staat. Voor weer anderen, zijn een aantal van de genoemde zaken goed en anderen zijn slecht, of misschien zijn ze slecht zijn op dit moment, maar verdienen ze hervorming.

Vertaald uit Anarchist Theory FAQ van Bryan Caplan door Infinity
http://econfaculty.gmu.edu/bcaplan/anarfaq.htm

0 stemmen
beantwoord 16 maart 2013 door murray_roodbaard (252 punten)
Het zijn in de regel links-anarchisten die tegen elke vorm van "hierarchie" zijn, omdat links-anarchisten niet zijn voor vrijheid maar voor gelijkheid. Gelijkheid is onmogelijk in een hierarchie omdat deze termen incompatibel zijn.

Elke sociaal instituut waar een hierarchie is, wordt daarom afgewezen.

Echter, deze filosofie spreekt zichzelf totaal tegen, omdat men hierarchieen niet kan verbieden of afschaffen, zonder te pretenderen dat zij meer rechten heeft dan anderen. Als iedereen gelijk is, kun je namelijk mensen ook niets verbieden. Dat kan alleen als je jezelf ziet als een meerdere; als iemand die hoger staat in een hierarchie, precies datgene waar links-anarchisten nu juist tegen zijn.

Uiteraard kun je wel iemand helpen die deel uitmaakt van een hierarchie door middel van dwang. Echter, rechts-anarchisten (oftewel anarcho-kapitalisme) zijn per definitie tegen dwang, en dus wordt het probleem van dwang-hierarchieen gewoon opgelost binnen het anarcho-kapitalisme. Vrijwillige deelname aan hierarchieen daarentegen geven niemand het recht zich hiermee te bemoeien en dit te verbieden, omdat dit per definitie het opleggen van eigen visie, door middel van dwang, is aan vredige en vrije mensen.

De logische conclusie is, dat links-anarchisten wellicht graag de bekende hierarchieen zouden afschaffen, maar deze gewoon vervangen met een andere, namelijk een door links geaccepteerde hierarchie (die van het socialistische wereldbeeld over andere wereldbeelden) waarbinnen zij anderen willen verbieden om vrijwillig deel uit te maken van een niet door links-geaccepteerde hierarchie.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...