Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Wat gebeurt er met de wegen als de overheid daar niet voor zorgt?

0 stemmen
gevraagd 1 april 2012 in Anarchisme door Heisenberg (187 punten)
Wat gebeurt er met de wegen als de overheid daar niet voor zorgt?
   

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 22 juni 2015 door murray_roodbaard (252 punten)
Wat gebeurt er met voedsel als de overheid daar niet voor zorgt? Oeps, de overheid zorgt daar niet voor, ondanks het feit dat voedsel nog vele malen belangrijker is dan wegen.

Voedsel wordt in de markt geproduceerd en verkocht omdat er vraag naar is. Ditzelfde geldt voor elk product of dienst waar vraag naar is. Dus zonder overheid zal er nog steeds vraag zijn naar de productie en onderhoud van wegen, omdat deze gebruikt wordt door iedereen voor transportatie van personen en de goederen die zij nodig hebben.

Als we het hebben over methodiek, zouden we als voorbeeld kunnen stellen, dat de prijzen van wegen kunnen worden doorberekend in de prijzen van goederen en diensten (zoals o.a. bij de benzinepomp), omdat producenten van goederen en diensten daadwerkelijk gebruik maken van wegen. Als producenten en consumenten hiermee niet akkoord zouden gaan, hebben producenten van wegen geen reden wegen aan te leggen. Daar zouden produceten en consumenten dus alleen zichzelf mee hebben. Iemand kan moreel en in logische zin geen reden hebben te klagen over een dergelijke heffing, omdat hij bij het kopen van producten iets koopt dat alleen maar kan bestaan als er infrastructuur is. Dit is anders dan bij wegen via overheid, die belasting int onder dwang (je gaat de bak in als je niet betaalt) en die bovendien belasting int voor doeleinden waar je helemaal niet om gevraagd hebt.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...